Thema's SCC '22
Open menu
Arnhem studiestad - SCC22 themas

Thema's SCC '22

Omdat we zo niet door kunnen gaan!

Herken jij dit?

"Is dit gewoon hoe het studentenleven nu is? Zal het ooit weer normaal worden? Hoe vind ik een kamer? Of een baan? Wat is mijn plaats in de maatschappij? Hoe ga ik mijn studie betalen? Zal ik ooit in staat zijn om een huis te kopen? Wat zal er van onze planeet worden?"

Arnhemse studenten hebben een aantal dingen gemeen. Een daarvan is de toekomst. Niemand weet wat die zal brengen. Maar hij komt eraan. Dag na dag. Dus niets doen is geen optie.

Na verschillende succesvolle edities organiseert Arnhem Studiestad weer een hackathon: de Student City Challenge Arnhem. Tijdens het evenement, dat plaatsvindt op 13 en 14 oktober, ga je samen met andere studenten aan de slag met uitdagingen die jouw dagelijks leven raken:

  • Diversiteit en inclusie
  • Hybride Samenleving
  • Wonen
  • Klimaatverandering

Op deze pagina lees je meer over de verschillende thema's.

Arnhem studiestad - SCC22 Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie

Diversiteit onder mensen is een gegeven. Mensen hebben een reeks zichtbare en onzichtbare kenmerken die hen verschillend en vergelijkbaar maken. De verschillen betekenen iets voor ieders positie in de samenleving en de kansen die zij krijgen. Inclusie gaat over hoe om te gaan met deze verschillen en overeenkomsten. Gezien de wijdverspreide en toenemende discussie over "Diversiteit en Inclusie", lijken het soms wel modewoorden. Maar ze zijn geenszins in de mode. Het huidige discours is slechts het topje van de ijsberg, het begin van een lange maar waardevolle reis. Een reis die de samenleving, Arnhem en het onderwijs in het bijzonder willen maken. Wat betekent inclusie voor jou? Wat kom je tegen in je omgeving? Welke uitdagingen staan bovenaan je lijstje om je opleiding, je onderwijsinstelling of de stad Arnhem inclusiever te maken?

Meld je aan!

Arnhem studiestad - SCC22 Hybride samenleving

Hybride samenleving

Van video-verbonden klassen tot Augmented Reality en Deepfake. Experts geloven dat de Corona pandemie onze adoptie van de hybride samenleving met 10 jaar heeft versneld. Hoezeer we er ook naar verlangen, terug naar normaal is een illusie. In sommige opzichten is dit positief, maar toenemende ongelijkheid en desinformatie tonen de keerzijde. Wat moeten we behouden en hoe kunnen we ons veerkrachtiger maken? En welke veranderingen moeten dringend worden doorgevoerd? Op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid, sociale contacten, onderwijs, kwaliteit van het werk? Wat kom je dagelijks tegen?

Meld je aan!

Arnhem studiestad - SCC22 Wonen

Wonen

Met torenhoge huizenprijzen en lange wachtlijsten voor huurwoningen is het voor mensen in Nederland, en ook in Arnhem, een hele uitdaging om een woning te vinden. Wat moet er aan deze woningnood gedaan worden? Bedenk een woonconcept waarbij woningnood, duurzaamheid en sociale impact als uitgangspunten worden gehanteerd. Wat is een goede locatie in Arnhem? Wil je gemengde woningbouw? Sociale diversiteit? Circulair ontwerpen/energietransitie? En welk onderdeel van dit concept kan bijdragen aan een gezonde leefstijl, inclusief bijvoorbeeld fysieke, mentale, spirituele en voedingsgezondheid? Hoe ziet jouw toekomstige woning eruit, rekening houdend met de klimaatverandering en het welzijn van de mens?

Meld je aan!

Arnhem studiestad - SCC22 klimaatverandering

Klimaatverandering

Tegenwoordig zijn we ons allemaal bewust van de gevolgen van klimaatverandering voor het weer, de stijging van de zeespiegel, het smelten van de poolkappen en de primaire voedselvoorzieningsketen. Maar wat we ons beginnen te realiseren is dat klimaatverandering ook een grote invloed heeft op steden en het stadsleven. Dit effect staat bekend als het Urban Heat Island Effect (UHI). Dit betekent dat steden te maken krijgen met veel hogere temperaturen dan de omliggende plattelandsgebieden en grote problemen ondervinden met hun rioleringssystemen als gevolg van de pieken in de regenval. De impact van de klimaatverandering op steden is een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de inwoners geworden. Om deze bedreigingen het hoofd te bieden, moeten zowel overheidsinstanties als particuliere organisaties initiatieven nemen om de stad Arnhem voldoende aanpasbaar te maken om het hoofd te kunnen bieden aan opwarming, zonnestraling en (overvloedige) regenval. Het is een multidimensionale uitdaging die expertise uit verschillende domeinen vereist om tot praktische en economisch haalbare oplossingen te komen. Als wij onze collectieve gewoonten niet veranderen, zullen onze steden steeds onleefbaarder worden. Als we iets willen doen, moet het nu gebeuren. Wat zie je om je heen gebeuren en wat stoort je?

Meld je aan!

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×