THEMA'S SCC 2022
Open menu
Arnhem studiestad - SCC22 themas

THEMA'S SCC 2022

BECAUSE WE CAN'T GO ON LIKE THIS!

Herken je dit?"Is dit gewoon hoe het studentenleven nu is? Wordt het ooit weer normaal? Hoe zal ik een kamer vinden? Of een baan? Wat is mijn plaats in de maatschappij? Hoe ga ik mijn studie betalen? Zal ik ooit een huis kunnen kopen? Wat zal er van onze planeet worden?"Arnhemse studenten hebben een paar dingen gemeen. Een daarvan is de toekomst. Niemand weet wat die zal brengen. Maar hij komt eraan. Dag na dag. Dus niets doen is geen optie.Na verschillende succesvolle edities organiseert Arnhem Studiestad opnieuw een hackathon: de Student City Challenge Arnhem. Tijdens het evenement, dat plaatsvindt op 13 en 14 oktober, werk je samen met andere studenten aan uitdagingen die je dagelijks leven raken:

  • Diversiteit en inclusie
  • Hybride samenleving
  • Huisvesting
  • Klimaatverandering

Op deze pagina kunt u meer lezen over de verschillende thema's.

DIVERSITEIT EN INCLUSIE

Diversiteit onder mensen is een feit. Mensen hebben een reeks zichtbare en onzichtbare kenmerken die hen verschillend en vergelijkbaar maken. De verschillen betekenen iets voor ieders positie in de samenleving en de mogelijkheden die ze hebben. Bij integratie gaat het erom hoe je met deze verschillen en overeenkomsten omgaat. Gezien de wijdverbreide en groeiende discussie over "Diversiteit en Inclusie" lijken het soms modewoorden. Maar ze zijn zeker niet modieus. Het huidige discours is slechts het topje van de ijsberg, het begin van een lange maar waardevolle reis. Een reis die de samenleving, Arnhem en het onderwijs in het bijzonder willen maken. Wat betekent inclusie voor jou? Wat kom je tegen in je omgeving? Welke uitdagingen staan bovenaan uw lijstje om uw onderwijs, uw onderwijsinstelling of de stad Arnhem inclusiever te maken?Schrijf je in!

HYBRIDE MAATSCHAPPIJ

Van met video verbonden lessen tot Augmented Reality en Deepfake. Experts geloven dat de Corona pandemie onze adoptie van de hybride maatschappij met 10 jaar heeft versneld. Hoezeer we er ook naar verlangen, terug naar normaal is een illusie. In sommige opzichten is dit positief, maar toenemende ongelijkheid en desinformatie tonen de keerzijde. Wat moeten we behouden en hoe kunnen we onszelf weerbaarder maken? En welke veranderingen moeten dringend worden doorgevoerd? Op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid, sociale contacten, onderwijs, kwaliteit van werk? Wat kom je dagelijks tegen?Schrijf je in!

HUISVESTING

Met torenhoge huizenprijzen en lange wachtlijsten voor huurwoningen is het voor mensen in Nederland, en ook in Arnhem, een hele uitdaging om een woning te vinden. Wat moet er aan deze woningnood gedaan worden? Bedenk een woonconcept waarbij woningnood, duurzaamheid en sociale impact als uitgangspunten worden gehanteerd. Wat is een goede locatie in Arnhem? Wil je gemengde woningen? Sociale diversiteit? Circulair ontwerpen/energietransitie? En welk onderdeel van dit concept kan bijdragen aan een gezonde leefstijl, waaronder bijvoorbeeld fysieke, mentale, spirituele en voedingsgezondheid? Hoe ziet uw toekomstige woning eruit, rekening houdend met klimaatverandering en menselijk welzijn?Schrijf je in!

KLIMAATVERANDERING

Tegenwoordig zijn we ons allemaal bewust van de gevolgen van klimaatverandering voor het weer, de stijgende zeespiegel, de smeltende poolkappen en de primaire voedselvoorzieningsketen. Maar wat we ons beginnen te realiseren is dat klimaatverandering ook grote gevolgen heeft voor steden en het stadsleven. Dit effect staat bekend als het Urban Heat Island Effect (UHI). Dit betekent dat steden veel hogere temperaturen kennen dan de omliggende plattelandsgebieden en grote problemen ondervinden met hun rioleringssystemen als gevolg van pieken in de regenval. Het effect van de klimaatverandering op steden is een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de inwoners geworden. Om deze bedreigingen het hoofd te bieden, moeten zowel overheden als particuliere organisaties initiatieven nemen om de stad Arnhem voldoende aanpasbaar te maken om de opwarming, zonnestraling en (overmatige) regenval het hoofd te bieden. Het is een multidimensionale uitdaging die expertise uit verschillende domeinen vereist om tot praktische en economisch haalbare oplossingen te komen. Als we onze collectieve gewoonten niet veranderen, zullen onze steden steeds onleefbaarder worden. Als we iets willen doen, moet het nu gebeuren. Wat zie je om je heen gebeuren en wat stoort je?Schrijf je in!

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×