Blog
Open menu
blogWelkestudie

Welke studie past bij mij?

Vind je het moeilijk om er achter te komen welke studie het beste bij jou past? Er zijn een paar manieren om erachter te komen welke studie bij je past:

 1. Bedenk wat jouw interesses en passies zijn. Over welke onderwerpen leer je graag? Wat zijn je hobby's? Je kan overwegen om een studierichting te volgen die aansluit bij deze interesses.
 2. Bedenk wat je sterke en zwakke punten zijn. Waar ben je goed in? Waar ben je niet zo goed in? Denk na over hoe je sterke en zwakke punten van invloed kunnen zijn op je studiesucces in verschillende studiegebieden.
 3. Onderzoek verschillende vakgebieden. Kijk naar de cursussen, carrièremogelijkheden en het salaris van verschillende vakgebieden. Dit geeft je een beter begrip van wat elk veld inhoudt en of het aansluit bij je doelen.
 4. Praat met mensen in het werkveld. Neem contact op met professionals in het vakgebied waarin je geïnteresseerd bent om een beter begrip te krijgen van hoe het dagelijkse werk eruit ziet en of het goed bij je past.
 5. Doe een zelfevaluatietest. Sommige scholen bieden zelfevaluatietests aan die je kunnen helpen bij het identificeren van studierichtingen en loopbanen die aansluiten bij je interesses, sterke punten en waarden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het oké is om van gedachten te veranderen en verschillende dingen te proberen voordat je de perfecte studie voor jou vindt.

Hier zijn enkele websites die nuttig kunnen zijn bij het vinden van een studie die bij je past in Nederland:

 • www.studyfinder.nl - een uitgebreide database van alle opleidingen die in Nederland worden aangeboden
 • www.studiekeuze123.nl - een website met informatie over verschillende studies en loopbaanmogelijkheden, evenals zelftesten
 • www.studiekeuze-informatie.nl - een website met informatie over verschillende studies en loopbaanmogelijkheden, maar ook tips voor het kiezen van een studie
 • www.duo.nl - een website met informatie over financieringsmogelijkheden voor studeren in Nederland
 • www.orientatie.nl - een website met informatie over verschillende studies en loopbaanmogelijkheden, maar ook tips voor het kiezen van een studie
 • www.careercenter.nl - een website met informatie over verschillende studies en loopbaanmogelijkheden, maar ook tips voor het kiezen van een studie en zelftesten.

Het is altijd goed om de websites van universiteiten, studieprogramma’s en faculteiten waarin je mogelijk geïnteresseerd bent te bekijken, ze hebben vaak gedetailleerde informatie over de cursussen, carrièremogelijkheden en het verdienpotentieel van het veld.

Houd er rekening mee dat dit een lijst is met websites die informatie geven over studies en carrièremogelijkheden in Nederland, en het is altijd goed om de informatie die je vindt te vergelijken met andere bronnen.

Succes met het vinden van een studie die echt bij je past!

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×