Blog
Open menu
JoyceVeenvliet.jpg

Op bezoek bij de wijkagent van De Korenmarkt

Op het Instagram van Joyce Veenvliet volg je al haar avonturen op de voet! Tags: arnhem, politie, werken, interview
Profielfoto_AS

Joyce Veenvliet is als wijkagent van de Korenmarkt al jarenlang aanwezig om de veiligheid in het centrum van Arnhem te waarborgen. Samen met haar collega’s is ze onder andere onderdeel van het horecateam, wat tijdens de nachtelijke uurtjes een oogje in het zeil houdt. Deze avonturen deelt ze op haar Instagram account met haar bijna 4000 volgers. Wij zochten haar op om eens wat meer te weten te komen over haar werk als agent. Samen met haar collega Robbert deden ze hun verhaal over onder andere hun opleiding en wat je te wachten staat als je wordt opgepakt tijdens een nachtelijke ruzie op straat.


Hey goedemorgen :-)

“Hai, leuk dat je er bent en welkom op het bureau!”


Zouden jullie jezelf willen introduceren?

“Ik ben Joyce Veenvliet, wijkagent van de Korenmarkt in Arnhem en werk hier sinds 2010. Ik kom uit Hengelo (dat kun je ook wel een beetje horen misschien). Naast mij zit Robbert Martens.” Robbert: “Ik ben hoofdagent en werk hier sinds januari 2012.”


Welke studie hebben jullie gedaan om agent te worden?

Joyce: “Ik heb eerst het CIOS (sportopleiding) gedaan in Enschede en ben daarna naar de politieacademie in Apeldoorn gegaan. Voor enkele vakken moest ik naar Arnhem en zo heb ik kennis gemaakt met deze stad. Oorspronkelijk kom ik uit een kleiner dorp en heb altijd al de ambitie gehad om uiteindelijk in een grote stad terecht te komen.”


Hoe zit het met de studierichting op de politieacademie? Is er wat te kiezen?

“Ja zeker, er is voor ieder wat wils. Als je net start maak je een test en daar komt uit naar voren wat je kwaliteiten & talenten zijn en op basis daarvan krijg je een advies. Bij mij kwam daar de richting ‘agent’ uit en ik ben toen een 3-jarige opleiding gaan doen. Aansluitend kwam daar nog de opleiding tot ‘hoofdagent’ achteraan. Deze duurde een jaar. Dat is ook meteen het grote voordeel van de academie: je kunt altijd schakelen naar een andere richting met een bijpassend niveau. Op die manier kun je je blijven ontwikkelen.”


Kun je iets vertellen over het verschil tussen agent en hoofdagent?

“In deze regio zit daar eigenlijk best weinig verschil tussen. We doen eigenlijk exact hetzelfde werk op straat. Het verschil zit hem er vooral in dat bij zedendelicten alleen een hoofdagent een aangifte mag opnemen van aanranding. Dit heeft te maken met bepaalde richtlijnen. Daarnaast heb je als hoofdagent meer te maken met wijkproblematiek. Zie het als een verdieping ten opzichte van je werkzaamheden als ‘normaal’ agent. Zeker als je de stap wil maken naar wijkagent is het van belang eerst ervaring op te doen als hoofdagent.”

Robbert vult aan: “Na de opleiding tot agent kom je op een bureau gestationeerd en als je goed functioneert kun je op een wachtlijst komen voor de opleiding tot hoofdagent. Deze is alleen best lang, dus je moet wel geduld hebben.”


Stel ik wil een studie op HBO-niveau doen, wat zou ik dan bijvoorbeeld kunnen gaan doen?

“De opleiding tot agent en hoofdagent zijn op MBO niveau. Wil je een stapje hoger, dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan recherche-kundige. We merken wel vaak dat collega’s die eerst richting de recherche zijn opgeleid het gevoel van ‘op straat’ zo missen en zich meer specialiseren in een functie die daarbij past. Ook daar is de keuze reuze!

joyceveenvliet


Welke functies binnen de politie hebben jullie nog meer vervuld?

Robbert: “Ik heb bij de Mobiele Eenheid (ME) gezeten en zit nu bij de bewakingseenheid. Ook heb ik nog bij het ‘drugsteam’ gezeten. Zo kun je dus naast je normale werkzaamheden allerlei dingen erbij pakken en cursussen doen om jezelf te ontwikkelen.”


Dan even door naar de Arnhemse studenten. Komen jullie ze vaak tegen tijdens een dienst en zijn ze een beetje aardig ;-)

“Als wijkagent weet ik wel waar studenten vaak uithangen. Aspen Valley is een mooi voorbeeld, net als ‘T Huys. Maar ik moet zeggen dat ze er eigenlijk niet zo uitspringen. Dat kan ook te maken hebben met dat er niet zoveel studentenverenigingen zijn (jasje-dasje cultuur) en je ze dus niet snel herkend.

We hebben ook helemaal niet veel gezeur met Arnhemse studenten, dus hou dat vol! ;-)”


Jouw Instagram account helpt hier vast goed bij. Jongeren kunnen je avonturen op straat goed volgen en herkennen je direct als ze je tegenkomen.

Haha, ja klopt. Het is eigenlijk best bizar om te zien. Even een foto of filmpje delen is voor mijn gevoel zo simpel, maar heeft een enorm positief effect. In de 2 jaar dat ik het account heb voel ik veel respect van de Arnhemse burgers omdat ze kunnen zien wat ik allemaal meemaak.

Ook krijg ik vaak meldingen over incidenten per Instagram DM. En niet alleen van jongeren, ik word ook veel gevolgd door oudere Arnhemmers. Het is natuurlijk super dat ik zo makkelijk met ze in contact kan komen, in plaats van dat je eerst naar een 0900 nummer moet bellen.

Ik moet nog wel een beetje wennen aan dat mensen af en toe naar me toe komen van ‘Heee Joyce, hoe issss het!? Ik ken je van Instagram!’ en dat ik dan natuurlijk geen idee heb wie het is. Maar goed, dat is ook wel weer heel leuk natuurlijk!”


Kun je iets vertellen over jullie aanwezigheid tijdens een dienst in het weekend?

“Het is misschien goed om eerst te vertellen dat we ieder weekend met 10 agenten aanwezig zijn op de Korenmarkt tijdens een horecadienst. Daar zijn ook paarden bij aanwezig. Omdat we met zoveel man aanwezig zijn, zijn we altijd snel ter plaatse als er een incident plaatsvindt. Vaak zien we vechtpartijen al van te voren aankomen en kunnen we supersnel ingrijpen.”

De diverse beveiligers van discotheken en kroegen staan telefonisch met ons in verbinding en kunnen binnen een paar seconden contact opnemen zodat we direct kunnen ingrijpen als er iets mis is.

Daarnaast hangen er ook ruim 155 camera’s in de binnenstad die constant gemonitord worden. Op die manier kunnen we het complete centrum in de gaten houden. Vandaar ook dat we veel incidenten kunnen voorkomen en kunnen we veelal ingrijpen voordat de eerste klappen vallen. Maar goed, dat gebeurt helaas niet altijd…”


Ja precies. Stel: je moet ingrijpen bij een gevecht of iets en je hebt geen andere keus dan iemand aan te houden. Wat staat zo iemand dan te wachten?

“Als praten en/of sussen geen optie meer is dan nemen we iemand mee. Op de Korenmarkt maken we gebruik van een arrestantenbus. Daarbinnen zijn een aantal cellen en kunnen we dus direct meerdere mensen meenemen. Collega’s van ons vervoeren de persoon naar het bureau aan de Beekstraat en worden ‘ingevoerd’.

Persoonsgegevens worden gecontroleerd aan de hand van je ID-bewijs. Als iemand die niet bij zich heeft wordt hij/zij naar de ID-cel gebracht waar apparatuur beschikbaar is om de identiteit alsnog vast te stellen. Indien iemand voor een zwaar delict wordt vastgezet worden er vingerafdrukken afgenomen en een foto gemaakt.

Hierna wordt de persoon vastgezet in een cel en mag deze zijn/haar roes uitslapen. De volgende ochtend volgt de bekeuring in vorm van een boete. Deze wordt vastgesteld door een OVJ. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de impact van het incident, hoe de politie het heeft ervaren en of de persoon al eerder met justitie in aanraking is geweest. Ga bij een ‘simpele vechtpartij’ uit van een boete van tussen de 100 en 300 euro.”


Hoe zit het eigenlijk met het algehele ‘gevoel van veiligheid’ in Arnhem. Denk je dat de gemiddelde inwoner lekker ontspannen over straat gaat?

“Ik ben toevallig vorig jaar over dit onderwerp geïnterviewd door een aantal studenten. Zij hebben toen een enquête gehouden onder het uitgaanspubliek en het was mooi wat voor reacties daaruit kwamen. Veel Arnhemmers zijn bekend met het horecateam en kennen ons dus ook. Zij voelen zich juist extra veilig door onze aanwezigheid.

Het was grappig om te zien dat mensen van buiten de stad raar opkeken over onze duidelijke aanwezigheid. Bij een aantal van hun bekroop het gevoel van onveiligheid ómdat er zoveel politie aanwezig is. Maar als met al was het algemene beeld dat mensen zich relatief veilig voelen in onze stad.”



En met deze geruststellende mededeling was het alweer tijd voor Joyce en Robbert om weer de straat op te gaan en hun dienst te vervolgen. Superleuk dat we even op bezoek mochten komen voor dit leuke gesprek! Mocht je als lezer naar aanleiding van dit interview nóg meer willen weten, dan kun je Joyce altijd even een DM sturen op Instagram of de website van de politie checken.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×