Blog
Open menu
nextmove2

Next Move slotconferentie door ArtEZ

Tags: artez, dans

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 mei vindt in Arnhem de Next Move slotconferentie plaats. Deze internationale conferentie wordt georganiseerd door studenten en docenten van de Bacheloropleiding Docent Dans van ArtEZ. De afgelopen 3 jaar hebben zij samengewerkt met Rama (Royal Academy of Music Aarhus/Alborg) in Denemarken en DOCH School of Dance and Circus in Stockholm, Zweden. Deze drie instellingen zijn een onderzoek aangegaan naar de vraag: hoe zien de dans- en muziekdocenten van de (nabije) toekomst eruit? De uitkomsten van dit onderzoek worden gepresenteerd in deze internationale conferentie. Juist omdat dans en muziek steeds breder inzetbaar worden, richt de conferentie zich op een divers publiek. Er zijn workshops, lezingen, voorstellingen en discussies voor geïnteresseerden van allerlei achtergronden. In het gebouw van ArtEZ, maar ook op allerlei andere plekken in de binnenstad. Ik interviewde Paula, één van de ArtEZ-studenten die het evenement organiseert, om een sneak preview te krijgen van de Next Move slotconferentie.

Ilja

Wat is het doel achter de conferentie?

“Tijdens onze samenwerking met de scholen in Zweden en Denemarken, hebben wij een nieuwe visie ontwikkeld op de beroepspraktijk van de dans- en muziekdocent. Tijdens de eindconferentie gaan we deze visie delen en presenteren, maar we vragen ook zeker aan het publiek om hun eigen mening hierover te delen. We willen met het publiek op één level praten over dit onderwerp. Het belangrijkste wat we willen laten zien, is dat de dans- en muziekdocent van de toekomst een waardevolle bijdrage kan leveren aan complexe maatschappelijke vraagstukken. Met andere woorden: zij bewegen zich tot ver buiten de muren van de school, staan middenin de maatschappij.”

nextmove_paula


(Paula, rechts op de foto)

Voor wie is de conferentie interessant?

“Natuurlijk voor (toekomstige) dansdocenten, choreografen en dansondernemers, maar we maken het zeker ook toegankelijk voor mensen die net wat meer buiten het vak vallen. Zoals andere kunstvakonderwijs professionals, maar ook mensen uit de zorg, omdat we in de conferentie ook veel met het thema inclusie werken. Inclusie is een belangrijk begrip binnen Next Move. Het houdt in dat álle soorten mensen en groepen in de samenleving, bij dans betrokken worden. Van jong tot oud, professioneel tot amateur, met of zonder beperking – we willen voorbij deze labeltjes kijken.

We nodigen studenten van de verschillende opleidingen uit, en ook mensen uit het werkveld vanuit verschillende landen. Daarnaast willen we ook inwoners van Arnhem en bezoekers die op straat rondlopen, ter plekke bij onze performances betrekken. En we proberen verschillende instellingen te bereiken. Zo willen we ervoor zorgen dat er een heel divers publiek komt kijken en deelnemen, waardoor er een mooie interactie kan ontstaan en er heel veel mooie ervaringen gedeeld kunnen worden.”


Next Move vindt niet alleen op ArtEZ plaats, maar ook op verschillende locaties in de binnenstad van Arnhem. Waarom?

“Omdat we ons vak wat meer willen opentrekken. We willen het toegankelijker maken, laten zien dat het dans-vak niet alleen maar in de studio plaatsvindt. Zoals ik net al even benoemde: ons vak als dansdocent is inmiddels zo breed geworden, het kan in zoveel situaties in het leven worden toegepast dat het niet meer klopt om het binnen de academie te houden. We moeten onze partners erbij betrekken, bijvoorbeeld Theater aan de Rijn, Introdans, Rozet: dat zijn allemaal partners die wat meer in contact met de community staan, met de stad Arnhem. Dit contact met de community is belangrijk: we kijken naar wat er in de maatschappij nodig is en spelen hierop in. Het is dus een goede afspiegeling van onze visie om de conferentie letterlijk de stad Arnhem in te brengen.

En daarnaast wilden we graag een vernieuwende insteek op de conferentie zoals die er nu vaak uitziet, waarin alles in één gebouw plaatsvindt. Wij willen juist beweging houden in het evenement. Daarom kan iedereen tijdens de conferentie zijn eigen route creëren.”


Wat voor soort activiteiten kunnen de bezoekers verwachten?

“Al onze Next Move-leden, dus studenten en docenten uit Zweden, Denenmarken en Nederland, hebben allemaal een eigen onderzoek gedaan dat tijdens de conferentie wordt gedeeld. Daar horen allerlei hele toffe activiteiten bij. Nigel (Bachelor Docent Dans student aan ArtEZ) geeft bijvoorbeeld een workshop Physical Dynamics, waarin hij laat zien hoe hij deze trainingsvorm gebruikt om meer jongens bij dans te betrekken. Physical Dynamics is een mix van moderne dansstijlen met onder andere breakdance en capoeira. Het is een nieuwe methode om hedendaagse dansers te trainen, die een grote rol heeft gespeeld in het Next Move-onderzoek.

Ook hebben we verschillende performances. Inclusieve performances, maar ook ander eigen werk van studenten. Deze zijn allemaal vanuit een onderzoeksthema ontstaan. Er zijn ook allerlei lezingen die erg interessant gaan worden, rondom verschillende thema’s.

Naast dit alles werken we samen met Up2theFuture, waar we vierdejaarsstudenten van onze opleiding de ruimte geven om zichzelf en hun onderzoek te presenteren. Dus er is écht van alles te doen, hele verschillende activiteiten. Het wordt heel divers, voor iedereen zit er wel wat bij. En op de vrijdagavond is er een heel gezellig feest, wat hopelijk gaat zorgen voor nog meer interactie tussen de deelnemers.”


Welke activiteit zou je anderen aanraden?

“Oei, dat is lastig, er zijn zoveel toffe dingen! Maar één van mijn aanraders is toch wel Hello Earth, een gezelschap uit Denemarken. Zij nemen jou als het ware mee op reis. In het begin heb je niets door, maar twintig minuten later sta je ineens met zijn allen te bewegen zonder dat je het in de gaten hebt gehad, omdat je zo in hun verhaal bent opgegaan. Het is fantastisch op wat voor manier zij dit doen. Veel meer wil ik er niet over vertellen, ik denk dat mensen het zelf moeten gaan ervaren!”


Naar welk aspect van Next Move kijk jij het meeste uit?

“Ik ben vooral benieuwd naar wat het publiek van onze visie gaat vinden. Ik ben hier nu al bijna 3 jaar mee bezig, en voor mij stopt het niet met de conferentie. Ik denk dat dit juist een hele mooie opstap naar nieuwe ontwikkelingen gaat zijn, en daar ben ik vooral benieuwd naar. Op de dag van de conferentie zelf gaan weer heel veel nieuwe uitkomsten en resultaten ontstaan. Ik kijk ernaar uit om die te zien, en te zien hoe Next Move zich de komende tijd verder gaat ontwikkelen.”


Meer weten over Next Move, of het programma bekijken? Kijk eens op het Facebookevent 

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×