Blog
Open menu
Kansarm adviseren header

Kansarm adviseren - Een Theatrale Reflectie op Onder advisering

Op donderdag 14 september bij ArtEZ in Arnhem bracht het stuk "Kansarm adviseren” een krachtige en aangrijpende voorstelling over de diepgaande impact van onder advisering op het leven van kinderen, en de cruciale rol die onderwijsprofessionals hierin spelen, of zouden moeten spelen. Deze voorstelling ging dieper dan alleen woorden; het liet het publiek de emotionele kern van dit onderwerp voelen en begrijpen.

De reacties tijdens na de show getuigden van het indrukwekkende karakter van de voorstelling. Het was bijna alsof je de verhalen echt vanbinnen kon voelen, waardoor de kijker zich rechtstreeks verbonden voelde met de personages en hun strijd. Het ongemak dat de voorstelling teweegbracht, zorgt ervoor dat mensen blijven nadenken over het thema, omdat het de noodzaak benadrukt om kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken.

Een van de meest inspirerende reacties was het besluit om het hele team mee te nemen naar de voorstelling. Dit toont aan dat onderwijsprofessionals bereid zijn om de spiegel voor te houden en het 'lelijke' onder ogen te zien om het onderwijs te verbeteren, alhoewel nog niet elke witte docent klaar lijkt te zijn hun rol in kansenongelijkheid te onderkennen. Iets wat Sandra van Kolfschoten, een van de initiatiefnemers, als enige durft uit te spreken, waarna er een ongemakkelijke stilte valt. Een stilte die juíst nodig is om te voelen hoe ongemakkelijk, pijnlijk en herkenbaar kansenongelijkheid is.

Gelukkig bood de voorstelling ook momenten van lichtheid, wat aantoonde dat er altijd ruimte is voor hoop en humor, zelfs in de meest uitdagende situaties. "Kansarm adviseren" heeft niet alleen de problemen van onder advisering aan de kaak gesteld, maar ook de potentieel transformerende kracht van bewustwording en actie benadrukt. De ontmoetingen met mensen die levens hebben veranderd, benadrukten de positieve invloed die opvoeders kunnen hebben als ze de juiste ondersteuning bieden.

Deze voorstelling herinnert ons eraan dat we allemaal een rol te spelen hebben in het creëren van een rechtvaardiger onderwijssysteem, en dat het de moeite waard is om de diepte van dit thema te verkennen, zelfs als dat soms ongemakkelijk is. Ook op het mbo, hbo en de universiteit. Het is een wake-up call voor iedereen die betrokken is bij het onderwijs en kansenongelijkheid, en het laat zien dat verandering mogelijk is als we samenwerken en bereid zijn om te handelen.

Het project Kansarm adviseren is met deze voorstelling ten einde, maar mocht je dingen willen delen over kansarm adviseren, dingen die je hebt meegemaakt of die je ziet gebeuren, staan ze altijd open voor contact!

#kansarmadviseren #artez #witteleraren #kansenongelijkheid #samenvoorgelijkheid

Auteur: Amber van den Heuvel. Alumni Artez Bear & Studentambassadeur Arnhem Studiestad

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×