Blog
Open menu
opgeruimdekamer

Je (studenten)leven weer op de rit krijgen

IlseGeilen

Vroeger op de momenten dat mijn leven niet volgens plan ging, sprak ik mezelf de volgende geruststellende woorden toe: ‘Pas als je volwassen bent moet je je zaken op orde hebben’. Nu ben ik 21 – en dus officieel volwassen - en probeer ik nog steeds soms brood te snijden met een lepel omdat al mijn messen vuil zijn. 

Helaas kan ik nu geen excuses meer verzinnen waarom ik hier nog wel een jaartje of 5 mee door zou kunnen gaan en dus wordt het tijd – of ik nu wil of niet - voor een oplossing: ik moet mijn leven op orde krijgen. De horror. Maar hoe doe je zoiets? Hier een paar tips die mij geholpen hebben mijn leven meer op orde te krijgen.

opgeruimdekamer

1: Opgeruimde kamer
Heel cliché, maar wel heel waar: een opgeruimde kamer zorgt voor een opgeruimd hoofd. Je kunt je zo beter concentreren op je huiswerk puur omdat er minder chaos en afleiding om je heen is. En wat is er nu heerlijker dan ‘s avonds thuiskomen in een opgeruimd huis? Daarbij spaart het ook tijd als je ‘s ochtends niet in kilo’s troep hoeft te zoeken naar iets dat je aan kan doen.

app

2: Apps
Je hoeft dit moeilijke proces natuurlijk niet helemaal alleen aan te gaan. Naast dat je ouders en vrienden je vast willen helpen een beter mens te worden, kan je telefoon ook een handje helpen! Tegenwoordig zijn er heel veel apps die je gratis kunt downloaden om je zaken op een rijtje te krijgen. Zelf gebruik ik de app todoist. Hier kan je niet alleen handige lijstjes maken met wat je nog allemaal doen moet, maar je kunt er ook een datum en tijd aan koppelen. 

Zo weet je zeker dat je op tijd klaar bent. Zeer handig voor de uitstellers onder ons (guilty). Natuurlijk zijn er ook genoeg andere apps, of kun je ook met de hand lijstjes maken als je dat fijner vindt. Kies datgene dat voor jou het beste werkt!

netflix

3: Plannen
Misschien wel de belangrijkste en tegelijk de moeilijkste. Ik neem me altijd voor op tijd aan een opdracht te beginnen, maar het eindigt er toch altijd mee dat ik met enorme stress de nacht voor de deadline doorhaal. Wat helpt is om een weekplanner te kopen. Deze kun je neerzetten op je bureau en zo kun je in een oogopslag zien wat er die week gedaan moet worden. Heel handig als je nogal chaotisch bent en de helft vergeet (en je haalt hem gewoon bij de Hema!). 

Verder is het belangrijk om streng te zijn op uitstelgedrag. Zoals ik al eerder benoemde ben ik een enorme uitsteller. Maar uiteindelijk levert het je niks op, behalve een hoop stress. Dus ga er gewoon voor zitten en get some work done! Zo kun je later zonder schuldgevoel gaan Netflixen.

Natuurlijk is dit allemaal veel makkelijker gezegd dan gedaan, en het zal dan ook wat tijd nodig hebben om je ‘slechte’ gewoonten af te leren. Maar dat geeft helemaal niks! Elke stap in de goede richting is er een. Daarbij komen er altijd onverwachte gebeurtenissen op je pad die je hele planning toch verpesten. Maar dat is tenslotte wat het leven leuk maakt!

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×