Blog
Open menu
HAN-8925cec33d6a1b5e7e4892111940186d665296d290a0b7708137fb7bceeb32b1a42a

Hospiteren kun je leren

Tags:

Voor veel studenten is het een herkenbaar probleem: het vinden van een kamer. Het begint met eindeloos e-mails schrijven waarin je jezelf voorstelt, dan wacht je in spanning af of je naar de hospiteer avond mag komen en tot slot moet je jezelf van je beste kant laten zien tijdens deze avond in de hoop de kamer te bemachtigen. Helaas eindigt dit proces vaak met een teleurstelling. Hoe kun je deze teleurstelling voorkomen en zorgen dat je goed voorbereid opzoek gaat naar een nieuwe kamer? Wij zullen je alle ins en outs geven!

Weet naar wat je opzoek bent en waar je op moet letten

Voordat je opzoek gaat naar een kamer is het natuurlijk handig om eerst te bedenken wat jij belangrijk vindt in een kamer. Wil je een kamer in het centrum of liever een wat grotere of goedkopere kamer? De locatie van de kamer kan een grote rol spelen. Dingen als de bereikbaarheid met het ov, supermarkten in de buurt en de afstand tot je studie of de binnenstad moet je allemaal in je achterhoofd houden als je opzoek gaat naar een kamer. Verder speelt de prijs van de kamer natuurlijk ook een grote rol. Hoeveel ben je bereid om te betalen? En hoeveel vierkante meters zou je fijn vinden? Het is ook slim om naar de verhouding tussen vierkante meters en huurprijs te kijken.

En dan heb je nog huisgenoten… Wil je in een gemengd huis wonen? Hoeveel huisgenoten zou jij het fijnste vinden? En met hoeveel mensen zou je de badkamer en keuken willen delen? Verder heb je nog de keuze tussen een hecht en actief huis of juist een zelfstandig huis. Dit zijn allemaal dingen die je in overweging kunt nemen als je alle kamer advertenties langsgaat.

Ondanks dat het fijn is om te weten wat jij zoekt in een kamer maakt het de zoektocht niet altijd makkelijker. Helaas zitten we in een tijd waarbij er een tekort is aan woningen en er dus ook niet veel aanbod aan studentenwoningen is. Je kunt dan wel een lijst met eisen voorbereiden, maar de kans dat je een kamer vindt die alle checkboxen afvinkt is erg klein.

Toch is het wel goed om na te denken over kamers en wat jij belangrijk vindt, zodat je dit als richtlijn kan gebruiken in je zoektocht.

Hoe stel je jezelf zo goed mogelijk voor in een berichtje?

Daar is ie dan, de perfecte advertentie, de perfecte kamer. Maar hoe stel je jezelf nou het beste voor? Je wilt natuurlijk wel uitgenodigd worden op de hospiteer avond, dus je moet opvallen tussen alle berichtjes.

Het belangrijkste is om zoveel mogelijk over jezelf te vertellen. Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wat studeer je? Wat zijn je hobby’s? Waarom zou je in deze kamer willen wonen?

Een tip is om alvast een “standaard” berichtje te schrijven waarin je zo veel mogelijk over jezelf verteld. Dit berichtje kun je dan aanpassen aan de advertenties, maar zo hoef je niet steeds opnieuw een berichtje te schrijven.

Wil je er echt uitspringen? Maak dan een video waarin je jezelf voorstelt, zo leren de (misschien) toekomstige huisgenootje je nog beter kennen.

Speel je het liever veilig? Hou het dan op een berichtje, maar wees niet te bondig en stuur eventueel ook een foto van je zelf op. Zo geef je toch een beter beeld van jezelf.

Het allerbelangrijkste is dus om zo veel mogelijk over jezelf te vertellen. Wat maakt jou nou de leukste huisgenoot?

De hospiteer avond, hoe pak je dat aan?

Yes! Je bent een van de gelukkige en mag op de hospiteer avond komen. Maar wat nu? Hoe zorg je ervoor dat je het studentenhuis overtuigd dat jij de perfecte match bent?

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf blijft. Ga niet extra grappig, luidruchtig of stoer doen om op te vallen tijdens de hospiteer avond. De meeste mensen prikken hier wel doorheen en zullen je daarom juist niet uitkiezen.

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar zorg ook niet dat je op de achtergrond beland en dat je wordt overschaduwd. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen de aandacht op jezelf vestigen en meer op de achtergrond treden. Laat je dus niet intimideren door anderen en wees vooral lekker jezelf!

Wees kritisch. De hospiteer avond is ook een kans om de kamer en de rest van het studentenhuis in het echt te zien. Het is dus belangrijk om ook deze kans te grijpen en kritisch naar het studentenhuis te kijken. Stel jezelf te vraag of je hier zou willen wonen. Is dit wat je had verwacht van een studentenkamer?

Verder moet je niet vergeten dat niet alleen jij wordt beoordeeld tijdens de hospiteer avond, maar ook jij beoordeelt de mensen die al in het studentenhuis wonen. Zijn het gezellige mensen? Heb je een klik met deze mensen? Zie je jezelf tussen deze mensen wonen?

Kortom, wees jezelf en vergeet niet dat je ook kritisch mag zijn op het studentenhuis.

Teleurstelling is niet te vermijden

Helaas, is het nou eenmaal zo dat als je deze tips volgt je alsnog te maken krijgt met teleurstellingen. Er is weinig aanbod en veel vraag. Dus er wordt niet altijd gereageerd op het berichtje waar je zo je best op had gedaan. Misschien ga je wel naar tien hospiteer avonden en heb je nog steeds geen kamer weten te bemachtigen.

Het is belangrijk om te weten dat het allemaal niet persoonlijk is. Dit zegt niks over jou als persoon. Er is gewoon een te kort aan studentenkamers.

Kortom, het vinden van een kamer doe je door te reageren op advertenties met lange en uitgebreide berichtjes, te zorgen dat je weet wat je zoekt, jezelf te zijn tijdens de hospiteer avond en niet op te geven!

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×