Blog
Open menu
arboricultura_header

Het studentenleven is kort, dat van Arboricultura is eeuwig

In gesprek met de oudste hb-studentenvereniging van Nederland Tags: arboricultura, studeren, studentenvereniging
Profielfoto_AS

De oudste hbo-studentenvereniging van Nederland word je niet zomaar. Nee, dan moet je er vroeg bij zijn. Sinds Arboricultura in 1908 het levenslicht zag is het vooral een gezelligheidsvereniging. Inmiddels zijn we ruim 112 jaar verder en spreken we Jana (20) en Lars (22). De een is verenigings commissaris, de ander voorzitter. Dit gebeurt helaas nog steeds even via een online meeting, maar dat mag de pret niet drukken. Pret is trouwens een van de hoofdingrediënten van Sv. Arboricultura, dus dat komt mooi uit.

De vereniging is gelinkt aan Hogeschool Van Hall Larenstein en Helicon MBO Velp. Al sinds de oprichting (toen nog onderdeel van de Rijkstuinbouwschool) is de link met ‘groen’ gelegd. Je vindt hier dus studenten met diezelfde 'groene' achtergrond. Jana geeft aan dat dit zorgt voor een hechte binding met elkaar. Omdat je elkaar vaak tegenkomt op school is het een typische ‘ons kent ons’ vereniging. Op Van Hall Larenstein is de bar bijvoorbeeld een populaire plek om elkaar te zien en samen een drankje te doen.

Er zijn ruim 270 leden, waarbij de 750 oud-leden het predicaat ‘lid voor het leven’ krijgen opgespeld. Als je lid wil worden, dan word je dat niet van een ouderwetse studentenvereniging. Je vindt er bijvoorbeeld geen jaarclubs. Lars vertelt dat het binnen Arboricultura juist draait om het groepsgevoel. Dat gevoel wordt versterkt door de vele activiteiten die georganiseerd worden.

Denk hierbij aan weekendjes weg, wintersport, een intro-weekend, schaatsen, af en toe een mooi kampvuur en dat soort zaken. Ook zijn er meerdere (7 op het moment) verenigingshuizen in Velp waar leden onder één dak wonen. Omdat er zoveel momenten zijn waarop je elkaar tegenkomt, is het een erg hechte vereniging.

Lars is als voorzitter op dit moment mede-verantwoordelijk voor de toekomst van Arboricultura. Deze ziet hij gelukkig rooskleurig in. Het aantal leden groeit stabiel, al is er wel een uitdaging voor komend schooljaar. Door de corona crisis is een intro-week/weekend zeker geen vanzelfsprekendheid, terwijl dat juist hét moment is waarop nieuwe leden zich aanmelden. Gelukkig is er buiten op het landgoed (tussen Helicon en Van Hall Larenstein) genoeg plek om bepaalde activiteiten alsnog te kunnen organiseren.

Ben je (aankomend) student aan Van Hall Larenstein en ben je op zoek naar een kamer? Dan kun je een mailtje sturen naar kamers@arboricultura.nl. Uiteraard vind je op de website nog veel meer informatie over de vereniging.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×