Blog
Open menu
goedevoornemens

Goede voornemens voor 2018

IlseGeilen

Persoonlijk vond ik het heerlijk dat 2018 op een maandag begon. Daardoor voelde het nòg meer als ‘een nieuw begin’. Net als vele anderen had ik mijn lijstje met goede voornemens ook dit jaar weer klaarliggen. En inmiddels, tja, heb ik de helft alweer verwaarloosd (oeps). Gelukkig heb ik troost gevonden in de wetenschap dat ik niet de enige ben die niet zo goed is in het onderhouden van goede voornemens. Tijd dus om daar verandering in aan te brengen! Hier een aantal tips om je goede voornemens niet alleen bij voornemens te houden:


  • 1. Maak een stappenplan

Stel voor jezelf een stappenplan op dat leidt tot je uiteindelijke doel. Om daar te komen stel je kleinere subdoelen op die je helpen tot je uiteindelijke punt te komen. Sommige mensen vinden het fijn aan deze (sub)doelen een datum te plakken, omdat dat je mogelijk meer motiveert. Natuurlijk kun je dit lijstje in je hoofd opstellen, maar het helpt om het op te schrijven en op een plek neer te leggen/op te hangen waar je het elke dag kan zien. Zo word je constant herinnert aan wat je nog wil bereiken maar zeker ook aan wat je al bereikt hebt. Ook kun je jezelf belonen als je je (sub)doelen behaald hebt. 

Dit werkt vaak enorm motiverend. Je kunt bijvoorbeeld jezelf een boek cadeau doen en elke keer als je het boek ziet herinnert het je aan je vooruitgang. Als je werkt aan je voornemens met iemand anders kunnen jullie bijvoorbeeld elkaar ook een cadeautje geven bij het behalen van een van jullie doelen. Dan is het nog leuker aangezien je niet weet wat je krijgen zal. (Tip: doe dit wel met iemand die jou goed kent, anders vrees ik dat een tripje terug naar de winkel niet uitgesloten zal zijn)


lessismore

  • 2. Beperk het aantal goede voornemens

Zelf kan ik wel honderd dingen bedenken die ik graag anders of beter zou willen doen en het is verleidelijk die dan ook allemaal op je lijst met goede voornemens te zetten. Want hoe meer voornemens hoe groter de kans dat een van die dingen wel zal lukken toch? Helaas werkt dit vaak niet zo. Hoe meer voornemens er op je lijstje staan, hoe groter ook de kans dat je aan een of meerdere voornemens niet toekomt, of niet het resultaat behaalt dat je graag zou willen. Dit leidt vaak tot teleurstelling en werkt niet bepaald motiverend. 

Ook komt het vaak voor dat er dan meerdere voornemens half gedaan worden en uiteindelijk is het resultaat van je voornemen dan miniem. Beter is het om een doel te stellen en daar honderd procent voor te gaan. Je kan je dan volledig op dit doel storten in plaats van door de bomen het bos niet meer te kunnen zien. En al je andere voornemens? Die komen later wel! Nog genoeg jaren die volgen immers.


oepss

  • 3. Het is niet erg als het een keertje misgaat

Het zit in de menselijke aard soms onnodig streng voor jezelf te zijn. Zowel in het stellen van doelen als hoe we ze willen nastreven. Een veel gehoord voornemen is: Gezonder eten. Ook ik heb dit voornemen met koeienletters op mijn lijstje geschreven. We willen het liefst alle ongezonde vetten en suikers direct uit ons dieet verbannen en ons vooral strict aan onze eigen gestelde regels houden. In praktijk blijkt dit vaak lastiger. Bij situaties als verjaardagen of diners is het lastig om je te houden aan je regels. Vooral als iedereen om je heen volop geniet van al het lekkers. 

Dus uiteindelijk zit je toch aan de taart en voel je je erna enorm schuldig, want: dieet. Dit kan nogal ontmoedigen en vele mensen geven het dan ook op als ze zich een keer niet aan hun dieet hebben kunnen houden. ‘Het heeft toch geen zin meer’ zeggen ze dan. Het tegendeel is echter waar. Het is bewezen dat het juist goed voor je lichaam is af en toe een ongezonde snack tot je te nemen zodat je later je dieet weer goed vol kunt houden. Het is dus een fabel dat je hele dieet gefaald is!

Al met al denk ik dat we massaal wat liever mogen zijn. Naar elkaar maar zeker ook naar onszelf. Ben niet zo hard tegen jezelf als iets een keertje niet lukt, er is altijd een morgen.


Happy 2018!

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×