Blog
Open menu
Fuckup Nights

FuckUp Nights tijdens StartupDelta Summit 2018

Ik ben vandaag op Industriepark Kleefse Waard, afgekort IPKW. Buiten is het een graad of 28, binnen is de gevoelstemperatuur eerder 35 graden. Desalniettemin zijn er ruim 2000 mensen op de been om de StartupDelta Summit bij te wonen. Dit event heeft als doel te bouwen aan het Nederlandse startup ecosysteem door mensen bij elkaar te brengen die graag willen innoveren met hun startup. Dit doormiddels van zogenaamde talks en presentaties. Een enorme aanrader als je als student ondernemend bent ingesteld en kennis wil opdoen terwijl je ook nog kunt netwerken.

Mijn agenda ziet er vandaag anders uit en ik ben er maar voor één ding: de FuckUp Nights. Dit event draait om, je raadt het al, de grootste fouten die ondernemers hebben begaan in hun carrière. In Amerika kun je niet succesvol zijn als je niet failliet bent gegaan, dus wellicht moeten we dit allemaal een keer ondergaan. Deze bijeenkomst draait dus om het delen van deze fuckups en wat je kunt doen om het de volgende keer te voorkomen. Er zijn vanavond drie sprekers die hun ervaringen delen.

De eerste is Peter uit Düsseldorf. Hij werkte als consultant bij IBM en wilde graag meer vrije tijd. Oplossing: ontslag nemen en voor zichzelf begonnen. Samen met zijn vrouw begon hij in 2013 een ‘food delivery service’ met de focus op recepten. Een soort Hello Fresh. Het kwam erop neer dat je een gerecht bestelde en alle ingrediënten thuisbezorgd kreeg. Daarna was het een kwestie van koken en aan tafel. Leuk idee, ook omdat het volledig uit organische producten bestond en de boeren uit de nabije omgeving kwamen.

sfjkhsf

Dit was ook direct de valkuil: ze kenden alleen boeren uit de nabije omgeving en het was onmogelijk om uit te breiden naar andere steden. Daarnaast was dit type dienst ook nog ‘te nieuw’ waardoor er weinig vraag naar was. Hierdoor kwam er te weinig geld binnen en inmiddels bestonden ze drie jaar waardoor ze geen recht meer hadden op financiering als startup zijnde. Al met al een behoorlijke tegenvaller. Zijn tip: geef in het begin zoveel mogelijk geld uit! Aan marketing, aan producten, aan personeel. Dit met als doel zo snel mogelijk bekendheid te genereren zodat je kans van slagen hebt.

Daarna was het de beurt aan Pieter Hemels. Hij vertelde over zijn avonturen in Zuid-Afrika. De vrouw van een kennis van hem wilde daar een bedrijfje starten om tassen te produceren en internationaal te verkopen. Dit leek hem een commercieel interessante uitdaging en hij besloot haar een zak geld te geven om alles op te starten. Hierna hoorde hij maandenlang niets meer van haar. Huh?? Inmiddels was hij na een half jaar bezig om dit met advocaten juridisch aan te pakken en kreeg hij opeens een telefoontje vanuit Zuid-Afrika: de huilende eigenaresse vertelde dat er een overstroming was geweest en dat alles weg was.

Daar sta je dan. Zonder geld en zonder tassen. Uiteindelijk is alles weer opnieuw opgebouwd en konden ze aan de slag. Toen liepen ze tegen het volgende probleem aan: de tassen uitvoeren bij de grens. Dit bleek alleen te kunnen als ze even 30.000 dollar zouden aftikken..Dit soort dingen maak je in Nederland niet snel mee en daarom was de tip van Pieter om je goed in te lezen in de regelgeving en mogelijke gevaren van het land waar je zaken in wil doen.

Delta Summit

Als laatste was het de beurt aan Paul van Schaijk. Hij heeft lang in ‘het witgoed’ gezeten en toen de welbekende Senseo koffiemachines van Douwe Egberts op de markt kwamen heeft hij die ook veelvuldig verkocht. Ze waren in die tijd zo populair dat ze bijna niet meer te krijgen waren. Deze populariteit en het gemak van het apparaat brachten hem op het idee om hier ook iets mee te gaan doen. Samen met Emile Ratelband bedacht hij een speciaal koffiefilter wat precies in de Senseo machine paste en je nóg lekkerdere koffie kreeg. TJAKKA! Dit was het ei van Columbus en hij zag zijn oprijlaan in zijn gedachten al vol staan met Lamborghini's.

Hij vroeg een octrooi aan en liet 20.000 filters produceren die hij verkocht voor ‎€14.95 per stuk. Iedereen wilde de filters verkopen: van de Expert tot aan Megapool. Op een blauwe maandag zag hij in het systeem dat alles was verkocht. Ruim 20.000 filters verkocht! Die blijdschap was een dag later helaas ver te zoeken toen hij een telefoontje kreeg van een advocaat. De filters bleken toch niet helemaal legaal te zijn en hij moest alles weer terugnemen uit de winkels. Weg Lamborghini's. Al helemaal toen een Chinese producent ongeveer hetzelfde filter ging verkopen voor een fractie van de ‎€14.95 waar hij ze voor verkocht. Zijn tip: heb je een idee? Doe het! Zorg ervoor dat je voorop loopt en laat zoveel mogelijk produceren in China. Dan blijf je je concurrenten zo lang mogelijk een stap voor.


Tot zover de sprekers en het event. Er volgde nog een vragenronde waarbij de aanwezigen nog wat dieper op bepaalde zaken konden ingaan. Al met al een super interessante bijeenkomst met leuke verhalen waar je ook nog iets van kunt opsteken. Meer weten over de StartupDelta Summit? Check dan even de website.

Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×